‘Vertical farming biedt nieuwe kansen voor duurzame voedselproductie’

Jaco Kuiper, oprichter Milligreens in Barneveld

‘Jaren geleden heb ik een e-commercebedrijf opgezet. Het leek me leuk om weer iets nieuws op te starten. Omdat mijn bedrijf in Regio FoodValley is gevestigd, kwam ik uit op het thema food en vervolgens vertical farming. Over deze innovatie wordt weliswaar veel gepraat, maar in de praktijk komt het nauwelijks van de grond. Terwijl vertical farming veel voor de toekomst kan betekenen. De productie neemt weinig ruimte in beslag en heeft daarom onder meer potentie op duurdere productielocaties nabij en in steden. Daar kan het aansluiten bij korte en transparante voedselketens.

De ontwikkeling van vertical farming, daar wil ik bij zijn. In ons kantoor is daarvoor een ruimte ingericht. Het is een mooie en boeiende ontdekkingstocht. Belangrijke uitgangspunten zijn vers voedsel met een minimale milieubelasting en een duurzame verpakking. De productie is hightech en vergt een flinke investering. Daarom teel ik groente met een goede marge: milligreens ofwel cressen. Deze smaakmakers worden vaak als garnering bij gerechten gebruikt. Onze cressen vinden hun weg naar restaurants en worden ook via Coöperatie Boerenhart in de regio afgezet.

Inmiddels heb ik een boerderij gekocht met vrijgekomen agrarische bebouwing. Het is de bedoeling om daar op iets grotere schaal verder te experimenteren met duurzame productiemethoden en de ontwikkeling van economische verdienmodellen voor vertical farming in vrijkomende kantoren en schuren. Als je iets wilt, moet je het gewoon gaan doen.’