Je bedrijf verbreden en ontwikkelen doe je niet alleen

Roel en Toke van Dijk, Melk- en vleesboerderij Het Binnenveld in Rhenen

‘De boerderij wordt beleving. Onze winkel, die op 15 juni open is gegaan, is daar een uiting van. Alleen zo’n winkel neerzetten lukt echt niet. We werken samen met veel andere boeren om een breed assortiment producten uit het Binnenveld te presenteren. Acht jaar geleden zijn we begonnen met verbreding van ons bedrijf. We zagen het niet zitten om tweehonderd koeien te gaan melken. Vleesvee en vlees was altijd al een passie. We hebben een vriezer neergezet en zijn gestart.

Inmiddels staat er een multifunctioneel Vallei Boert Bewust-boerderij. Vers en gezond vlees komt uit de eigen snijderij en onze melk wordt lokaal verwerkt tot kaas en verse zuivel: Binnenvelds Goud. Deze producten verkopen we in onze winkel op het erf, bij onze zeven verkooppunten in de omgeving en via Coöperatie Boerenhart vinden ze hun weg naar restaurants. In onze winkel liggen ook allerlei andere producten uit het Binnenveld: varkens- en kippenvlees, jam, sappen en nog veel meer. Door de samenwerking met Imkerij de Werkbij, die bij ons een plek heeft gevonden, krijgen we extra mensen op het erf. En we ontwikkelen ons verder: de bedoeling is om een educatie- en een zorgtak aan ons bedrijf te gaan hangen.

Tot drie jaar geleden deden we alles zelf. We hadden nooit kunnen dromen dat we nu met z’n achten zouden zijn. We verwachten veel van de winkel en het concept dat we hebben neergezet. Toen we de Masterclass ‘Produceren in de Korte keten’ volgden, stond het concept al, maar we hebben veel over consumenten geleerd. En het was ontzettend prettig om met andere agrariërs te sparren. Als er een vervolgtraject op de masterclass komt, doe ik zeker weer mee.’